Aluminium, glifosat i ich powiązania które mogą spowodować problematyczne zmiany w organizmie.

Glifosat który w rolnictwie służy do zabijania chwastów, jest również używany do opryskiwania roślin uprawnych (przede wszystkim zbóż) tydzień do trzech tygodni przed zbiorem, dzięki czemu wysychają, a rolnik nie musi dodatkowo suszyć zbiorów.

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/glifosat-do-desykacji,51782.html
http://www.agronews.com.pl/pl/0,0,20378,ostatni_zabieg_w_rzepaku_desykacja_lanu_przed_zbiorem.html

 

Z tego co ostatnio się dowiedziałem nastąpiły zmiany w rozporządzeniu i nowe regulacje prawne wykluczają stosowanie glifosatu w celu wykonywania zabiegów desykacji.

Zmiany w rozporządzeniu

Do niedawna w rolnictwie do desykacji rzepaku często używało się substancji aktywnej: glifosat. Jednak nowe regulacje prawne wykluczają stosowanie tej substancji w celu wykonywania zabiegów desykacji. Tę informację znajdziemy w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2016/1313 z dnia 1 sierpnia 2016 r. w punkcie 6. Z kolei zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011, dotyczącego substancji aktywnej glifosat przeczytamy: „Zezwala się wyłącznie na stosowanie w charakterze środka chwastobójczego”.  Zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 zatwierdzenie substancji czynnej glifosat upływa 6 miesięcy od daty otrzymania przez Komisję opinii Komitetu ds. Oceny Ryzyka Europejskiej Agencji Chemikaliów lub dnia 31 grudnia 2017 r., w zależności od tego, która z tych dat przypada wcześniej.

https://www.agrofakt.pl/desykacja-rzepaku-bez-glifosatu/

 

Glifosat występujący w pożywieniu, po spożyciu może wywoływać wiele problemów zdrowotnych.

http://zielonewiadomosci.pl/tematy/ekologia/7-powodow-dla-ktorych-nalezy-zabronic-glifosatu/
https://www.polskieradio.pl/42/5202/Artykul/1720271,Zakazac-glifosatu-Substancja-szkodliwa-dla-czlowieka
https://naturoteramedi.wordpress.com/2018/04/28/szkodliwosc-roundupu-i-glifosatu-na-organizm-ludzki-oraz-inne-organizmy-zywe/

Według doktor Stephanie Seneff posiadającej trzy stopnie naukowe, istnieją badania  wykazujące że glifosat chelatuje aluminium, co skutkuje wniknięciem aluminium w cząsteczki glifosatu, który ma możliwość przenikania przez barierę jelitową oraz barierę krew-mózg, przez co glifosat razem z aluminium może dostać się do mózgu i  powodować uszkodzenia szyszynki. Szyszynka produkuje melatoninę, a aluminium uszkadzając szyszynkę może doprowadzić do ograniczenia ilości wytwarzanej melatoniny, przez co człowiek może mieć problemy z prawidłowym snem. Bakterie jelitowe również wytwarzają melatoninę jak i są w stanie wyprodukować aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć,  lecz glifosat potrafi skutecznie blokować te procesy. Synergiczne działanie glifosatu oraz aluminium może poprzez możliwość dostania się do mózgu wywoływać w nim różne zmiany i wraz z innymi czynnikami przyczynić się do powstania na przykład autyzmu, o czym więcej w tym artykule:

http://szczepienia.wybudzeni.com/2017/05/16/synergiczne-toksyczne-dzialanie-glifosatu-aluminium/

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s